Cele 7 principii hermetice care-ți vor schimba viața

Principiul Mentalismului

„Totul este Spirit, Universul este mintal.” (Kybalion)

Spiritul este esența care stă la baza universului fizic. Este forța inexplicabilă pe care noi o numim Dumnezeu sau Providența divină. Are tot atâtea nume și părți diferite câte persoane există care cred și venerează forțe superioare. Acesta include „vidul lui Buddha” și toate conceptele pe care le-am folosit pentru a ne forma religiile. Suntem cu toții părți ale minții lui Dumnezeu sau a Celui Atotputernic. Există chiar o referire la Totul ca fiind mintea lui Dumnezeu în timp ce visează. Realitatea fizică funcționează pentru că suntem mentali și suntem formați după chipul creatorului nostru. Suntem cu toții prezenți în visele și în mintea lui Dumnezeu, la fel ca tot ceea ce formează viața și universul fizic. Omul este mental și, prin urmare, este o ființă spirituală prin natura sa. Universul și toate forțele și manifestările sale pot fi influențate de noi în nenumărate moduri. Ne putem modela propriul viitor cu ajutorul capacităților noastre mentale. Suntem stăpâni pe noi înșine și totuși legați de interacțiunea cu Totul. Materia, emoțiile și energia sunt toate influențabile prin puterile noastre mentale. Oricine poate vedea acest principiu în acțiune în toate invențiile dezvoltate în ultimul secol pentru a ne îmbunătăți viața. Dacă nu ar fi existat gândurile, niciuna dintre invenții nu ar fi avut loc, iar materia ar fi rămas neschimbată. Acest principiu se aplică în universul fizic și în universul mental în același mod. Noi formulăm ceea ce ne dorim, planificăm și vizualizăm cum ar funcționa sau cum ar exista în viața noastră. Apoi punem în aplicare planul mental. Funcționează pentru invenții, tehnici de materializare și pentru tot ceea ce există în viața noastră de zi cu zi. Capacitățile noastre mentale sunt cele care ne permit să ne stăpânim existența. Înțelegerea lumii și a creației în care trăim face parte din mintea lui Dumnezeu. Testați acest principiu data viitoare când veți pierde ceva. Afirmați cu voce tare și cu o mare convingere: „nimic nu este pierdut în mintea lui Dumnezeu”. Concentrați-vă asupra a ceea ce este pierdut și vedeți cât de repede îl veți găsi.

Principiul Corespondenței

„Ceea ce este sus este și ceea ce este jos, Ceea ce este jos este și ceea ce este sus” (Kybalion)

Acesta este unul dintre cele mai importante instrumente și ne arată cât de multe putem realiza folosindu-ne mintea și puterea noastră interioară. Ne permite să pătrundem în secretele tuturor planurilor și ne ajută să creăm ceea ce ne dorim să avem în viața noastră. Acest principiu arată că ceea ce creăm aici are un efect asupra energiilor care corespund eforturilor noastre. El ne ajută să atragem lucruri bune din alte planuri de existență și să le manifestăm în acest plan. Dacă mintea ta este în haos, atunci viața ta va fi în haos. Viața ta haotică va atrage și mai mult haos în mintea ta. Poți să schimbi această situație creând ordine în viața ta. Rezolvarea problemelor și crearea soluțiilor va atrage ordinea în viața ta. Acest lucru se poate face fără ca măcar să vă gândiți în mod conștient la pași. Oamenii creează tot timpul lucruri pe care le doresc în alte planuri de existență. Toată lumea a făcut acest lucru fără să-și dea seama. Planurile au fost documentate de-a lungul secolelor de către mulți mistici și mediumi. Sferele de influență care descriu planurile atribuite fiecărei planete sunt discutate în Cabala. Planurile sunt folosite în toate formele de magie. Planul timpului real este cel în care funcționează visele și vizualizările noastre și unde acestea pot fi aduse în viața noastră. Orice persoană poate atrage influențe de oriunde din interiorul Totului. Este un subiect complex și există multe cărți care îl explică. Vă sugerez „Puterea prezentului” de Eckhart Tolle și „Astral Dynamics” de Robert Bruce. Poți crea efecte pozitive în viața ta prin folosirea acestor forțe. Vă puteți vizualiza cu un râu de prosperitate care curge în jurul vostru, debordând de succes, bogăție și bucurie. Atrageți aceste lucruri în viața voastră din toate celelalte planuri. Vedeți cât de repede se poate manifesta ceea ce vă doriți.

Principiul Vibrației

„Nimic nu se odihnește, totul se mișcă, totul vibrează.” (Kybalion)

Acest principiu explică faptul că diferența dintre materie, energie, minte/spirit constă în principal în faptul că fiecare vibrează la o frecvență diferită. Știința modernă a demonstrat acest principiu, arătând că totul este alcătuit din particule în mișcare. Moleculele, atomii și altele asemenea, toate se rotesc și se mișcă la nesfârșit, iar această mișcare creează o vibrație. Fizica a dovedit un principiu vechi de secole. Acest principiu poate fi folosit pentru a remodela lumea mentală a unei persoane, deoarece fericirea, tristețea și supărarea au toate vibrații diferite și pot fi duplicate sau eliminate. Acesta este un mod în care ne putem ajuta pe noi înșine cu ceea ce facem în mod inconștient atunci când suntem inspirați sau mișcați de ceva care provoacă un răspuns emoțional. Ne putem transmuta experiențele schimbând vibrațiile la ceea ce ne dorim să existe. O persoană prosperă și fericită are vibrații diferite față de una care este deprimată și tristă. Putem influența vibrațiile din viața noastră prin creșterea sau scăderea ratei de vibrație până când acestea se potrivesc cu ceea ce o persoană de succes manifestă ca vibrație. Pentru a transmuta ceva ce nu doriți în viața voastră, ar trebui să analizați despre ce este vorba. Când ajungeți în punctul esențial, gândiți-vă la opusul său, pe care îl doriți în viața voastră. Apoi, ridicați vibrația la starea în care doriți să existe. Un exemplu este o persoană deprimată care se gândește la fericire. Aceasta analizează tot ce ține de fericire, apoi creează energia fericirii și o aduce în existență în viața sa, transpunând-o în acest plan.

Principiul Polarității

„Totul este dual; totul are poli; totul are ceva opus lui însuși; similare și diferite sunt aceleași; contrariile sunt opuse în natură; între ele există o diferență doar de grad; extremele se întâlnesc; toate adevărurile nu sunt decât adevăruri pe jumătate; toate paradoxurile pot fi împăcate.” (Kybalion)

Acest principiu evidențiază natura duală a tuturor lucrurilor. Există multe proverbe și ziceri legate de acest lucru. De exemplu, „există o linie fină între dragoste și ură”. Dacă plasați ura la un capăt al scalei și iubirea la celălalt capăt, veți găsi apoi la mijloc o zonă în care nu există nici ură, nici iubire. Cu cât te îndrepți mai mult spre ură, atunci emoțiile sunt mai turbulente. Acest lucru este valabil în orice. Putem găsi multe opuse în viața noastră, de exemplu Binele și Răul. Ying și Yang este modul oriental de a explica acest principiu. Toate extremele indică fluxul contrariilor și modul în care acestea sunt legate între ele în viața noastră. Acest principiu arată, de asemenea, modul în care, uneori, cineva este sus sau jos, dar, de obicei, ajunge să echilibreze suișurile și coborâșurile. Nu ar exista cuvinte pentru a descrie aceste stări diferite sau pentru a realiza ce sunt, fără a le compara între ele. Puteți schimba lucrurile în opusul acestora, mutându-le în sus și în jos pe scală. Sărăcia poate fi schimbată în bogăție. Ura în iubire. Exemplele sunt nesfârșite. Este un ajutor puternic folosit împreună cu celelalte principii, în special cu principiul Vibrației și al Ritmului. Combinate, toate aceste trei principii pot ajuta o persoană să-și schimbe viața. Oamenii nu cred că succesul sau viața lor se poate schimba cu adevărat. Ei cred că sunt prinși în capcana unor cicluri de suferință. Poți anula aceste cicluri și îți poți reface întreaga viață cu suficientă răbdare și tenacitate.

Principiul Ritmului

„Totul curge afară și curge înăuntru; totul are fluxul și refluxul său; toate lucrurile se ridică și cad; oscilația pendulului se manifestă în toate, măsura oscilației la stânga este măsura oscilației la dreapta; datorită ritmului, unul este compensat de celălalt. Ritmul compensează.” (Kybalion)

Acest principiu explică adevărul că în orice lucru există o mișcare naturală măsurată.  S-ar putea da nenumărate exemple pentru a ilustra acest principiu. Schimbarea periodică a zilei și a nopții, maree, anotimpuri, dispoziții opuse, epoci de viziuni revoluționare și recționare, materialiste și spiritualiste etc. – toate acestea sunt exemple ale modului în care acest principiu se manifestă în fenomenele naturii și în viața omenirii.

Înțelegerea principiului ritmului este de mare importanță practică. Acest principiu este supus, după cum sa indicat deja, stărilor noastre de spirit și emoțiilor. Ați observat, de exemplu, că perioadele de spirit ridicat sunt inevitabil urmate de perioade de descurajare; perioade de activitate mentală spirituală intensă – perioade în care sufletul pare să vrea să ia o pauză de la eforturile depuse, predarea în fața impresiilor lumii exterioare etc. Astfel de perioade de descurajare și lene spirituală, ca să spunem așa, sunt adesea foarte periculoase, deoarece în timpul lor accesul la sufletul nostru este deschis pentru diverse influențe nocive care poate încetini foarte mult creșterea noastră spirituală. Dar dacă ne-am pregătit din timp pentru apariția lor, datorită cunoașterii principiului ritmului, atunci putem lua măsuri din timp pentru a ne proteja de pericolele care ne amenință în perioade atât de nefavorabile. Faptul este că, deși nu ne putem scuti de puterea legii periodicității, putem totuși, prin intermediul unor tehnici speciale cunoscute atât de yoghinii indieni, cât și de hermetiștii occidentali, să facem ca fluctuațiile inevitabile ale dispoziției să nu fie atât de puternice. „Eul” nostru adevărat, spiritual, stă mai presus de toate vibrațiile inarmonice ale planurilor astral și mental ale conștiinței și trebuie să învățăm să ne identificăm cu acest centru spiritual al nostru și nu cu undele de vibrații astrale și mentale care curg în sufletul nostru din afară; pe măsură ce realizăm acest lucru, ne ridicăm astfel deasupra tuturor acestor influențe și dobândim în noi înșine, parcă, o cetate spirituală, de unde putem, în siguranță, ca observator, să contemplăm fluxul și refluxul dispozițiilor și sentimentelor, care apara în sufletul nostru în conformitate cu legile imuabile. Aceasta aparține acelei ramuri a alchimiei spirituale, sau artei ermetice a transmutației, care a fost deja menționată în expunerea principiului vibrației.

O altă manifestare a principiului ritmului este așa-numita lege a compensației. În zicala din Kybalion citată mai sus, această lege este formulată în cuvintele: „Măsura oscilației la stânga este măsura oscilației la dreapta; datorită ritmului, unul este compensat de celălalt. Ritmul compensează.” Manifestările funcționării acestei legi în lumea fizică sunt nenumărate. Una dintre legile de bază ale mecanicii, care spune că acțiunea este egală cu reacția, nu este altceva decât una dintre formele in care se manifesta funcționarea legii compensării. O piatră aruncată cu forță în sus, va dezvolta pe masură ce cade o forță corespunzătoare care acționează în sens invers. Forța folosită la comprimarea unei mingi de cauciuc este compensată de forța dezvoltată prin expansiunea sa. Frigul iernii este compensat de căldura verii, creșterea nivelului apei la maree înaltă este compensată de căderea acesteia la maree scăzută etc. Înălțarea plină de bucurie a spiritului în experiențele mistice înalte este compensată de oboseala ulterioară, conducându-ne adesea la descurajare și la un pesimism sumbru, așa cum tocmai am indicat. Pe tărâmul moral, legea compensației se manifestă prin faptul că fiecare suferință aduce cu ea o experiență valoroasă pentru suflet, îl curăță, îl înnobilează și promovează dezvoltarea abilități spirituale superioare.

Principiul Cauzalității

„Fiecare cauză are efectul ei, fiecare efect are cauza lui, totul se întâmplă conform legii. Întâmplarea nu este decât un nume pentru o lege nerecunoscută. Există multe planuri de cauzalitate, dar nimic nu scapă legii.” (Kybalion)

Acest principiu este menționat în Biblie și în alte cărți sfinte. Orice cauză are un efect. Orice acțiune are reacții opuse, dar egale etc. Fiecare acțiune pe care o întreprinzi în viața ta este atât o cauză, cât și un efect. Nu există întâmplare, deoarece aceasta este doar o parte a principiului cauză-efect care nu a fost încă identificată. Există multe planuri de cauzalitate – atâtea câte planuri de conștiință există, iar dacă în planul inferior, material, cauzalitatea ne poate părea doar o soartă oarbă, o regularitate care acționează complet mecanic, fără nicio legătură cu niciun scop moral și spiritual, apoi pe un plan superior, spiritual al conștiinței, ne devine clar că o astfel de idee de cauzalitate este justă. Alegerile tale au un impact asupra vieții tale și a celorlalți, chiar dacă ai liberul arbitru. Îți poți alege propria cale în viață, dar acțiunile tale de-a lungul drumului implică multe cauze și efecte care te vor influența atât în mod pozitiv, cât și negativ. Cauzele și efectele sunt cele pe care le folosește energia vieții și modul în care ne dezvoltăm ca oameni. Ne aflăm pe acest pământ pentru a învăța să facem bine. Facem alegeri în viața noastră și învățăm din efectele a ceea ce se întâmplă în urma acestor alegeri. Adevărul este că a face alegeri, fie că sunt bune sau rele, și a accepta responsabilitatea pentru rezultate, este ceea ce face ca viața noastră să funcționeze. Trebuie doar să facem alegerile potrivite pentru ca viața noastră să fie ceea ce ne dorim să fie.

Principiul Genului

„Este un gen în toate lucrurile; totul are principiile sale; masculin și feminin; genul se manifestă pe toate planurile” (Kybalion)

Principiul genului este, de asemenea, cunoscut pe scară largă. El se manifestă în lupta eternă dintre bine și rău. Este considerat negativ și pozitiv, care sunt cele două laturi ale genului în viață. Este omniprezent. Totul are o latură feminină, care este considerată în mod normal ca având o natură negativă, și o latură masculină, care are în mod normal o natură pozitivă. Nu înseamnă bun sau rău. Înseamnă că fără aceste modele opuse de gândire omenirea nu ar exista. Totul are opusul său, manifestat în diferite moduri în această lume. Genul se manifestă în toate lucrurile. Totul încorporează masculin și feminin. Majoritatea oamenilor asociază acest lucru cu sexul. Sexul arată principiul genului, dar acesta există doar în plan fizic. Principiul genului se manifestă în multe alte moduri în celelalte planuri. Demonii și îngerii sunt un exemplu religios. Ei sunt două fețe ale aceleiași energii. Demonii sunt „îngeri căzuți”, dar sunt tot îngeri. Unul este bun și altul este rău. Unul este negativ și unul este pozitiv. Totul și nimic este un exemplu filozofic. Nimic este exact opusul a tot. Totul și nimic sunt o dualitate și sunt, de asemenea, opuse în același timp. Principiul genului este util pentru comparație în spiritualitate și în lumea noastră. Energiile feminine sunt bune pentru creație, iar energiile masculine sunt bune pentru control. Principiul genului este folosit ca parte a procesului nostru de gândire în fiecare zi. Folosim principiul genului atunci când creăm ceva care este feminin. Energia devine apoi masculină atunci când construim și punem în aplicare creația. Devine masculină pentru că ne afirmăm controlul asupra creativității noastre. Ambele forțe sunt necesare în viață și în tot ceea ce facem în această lume. Toată lumea are atât o latură feminină, cât și una masculină. Toată lumea are ambele forțe în interiorul ei. Toată lumea folosește, de asemenea, acest principiu fără să știe, în fiecare zi din viața lor.

Imaginea articolului a fost preluată de aici: https://ma-vie-quantique.com/en/hermetic-principles-and-geometry-from-hermes-to-nassim-haramein/

În articol am inclus și informații care au fost extrase din cartea: Kybalion – Cunoașterea sacră: Șapte principii universale ale filosofiei hermetice