GAYATRI MANTRA: SEMNIFICAȚIE, BENEFICII ȘI CUM SE CÂNTĂ

Ce este Gayatri Mantra?


Gayatri Mantra este o mantră sanscrită care a fost cântată de mii de ani. A fost scrisă în perioada vedică (1500-500 î.Hr.) și este considerată una dintre cele mai vechi și mai puternice mantre cunoscute. Se spune că ar conține toată cunoașterea universului.

Această mantră este o expresie a recunoștinței și a slăvirii față de puterile de transformare, de creștere interioară și de realizare de sine oferite de lumina radiantă a divinului. Meditația asupra acestei lumini spirituale purifică chakra inimii și o deschide pentru a primi vibrații mai înalte de iubire, înțelepciune și fericire.

Mantra Gayatri
Gayatri are 24 de silabe și este enumerată mai jos, cu pronunția fonetică în paranteze:

Om bhuh, bhuvah, swaha (Aumm Bhoor Bhoo-va Su-va-ha).

Tat savitur varenyam (Tat Sa-vee-toor Var-ayn-yam)

Bhargo devasya dhimahi (Bar-go Day-vas-ya Dhee-ma-hee)

Dhiyo yo nah prachodayat (Dhee-yo Yo Nah Pra-cho-da-yaat)

Semnificația Gayatri Mantra
O traducere generală a mantrei este:

O, mamă divină, fie ca lumina ta divină și pură să lumineze toate planurile ființei noastre (la nivel fizic, astral și mental). Te rugăm să alungi orice întuneric din inimile noastre și să ne dăruiești adevărata cunoaștere.

Traducerile variază, dar cea a lui Vyaas Houston este printre cele mai accesibile : „Pământ, atmosferă, ceruri. Medităm asupra luminii sacre a sursei efluente. Fie ca aceasta să ne inspire gândurile”. Blocat la cuvântul „efluent”? Merriam-Webster’s îl definește ca „splendoare radiantă”, dar în sens yoghin, se referă la lumina atotcuprinzătoare a tărâmurilor celeste.

O traducere cuvânt cu cuvânt ar fi:

Om: Sunetul primordial
Bhur: Corpul uman, pământul, tărâmul fizic, existența.
Bhuvah: Energiile vitale, cerul, conștiința
Suvah: Sufletul, spațiul interior, tărâmul spiritual, fericirea
Tat: Aceea
Savitur: Soarele, puterile solare
Varenyam: A alege, cel mai bun, a adora
Bhargo: Efuziune, lumină proprie, lumină divină.
Devasya: Divin, radiant
Dhimahi Dhiyo: intelectul
Yo: Care
Nah: Nostru, al nostru
Prachodayat: Iluminat, inspirat

O mantră a puterii, cunoașterii și luminii
În toate culturile și de-a lungul timpului, soarele a simbolizat lumina spirituală. Cuvântul „savitur” se referă la Savitri, zeitatea vedică a soarelui . Mantra, considerată esența tuturor mantrelor, este personificată ca fiind Gayatri cea strălucitoare, puterea din spatele soarelui și mama universului. Pe măsură ce îi cântăm mantra, ne acordăm cu frecvențele luminii universale și o aducem în planul terestru (bhuh) și în noi înșine.

Mantra este personificată de zeița Gayatri Devi, care este cea care dăruiește cunoașterea și este numită „mama Vedelor”. Ea este adesea reprezentată ca având 5 capete și 10 brațe și călărește pe o lebădă. Cele cinci fețe simbolizează cele cinci prana și cele cinci elemente ale universului. Gayatri Devi reprezintă puterea combinată a celor trei zeițe Lakshmi, Saraswati și Kali. Puterile ei divine sunt protecția, înțelepciunea și puterea.

Istoria mantrei Gayatri
Modul în care mantra universală a ajuns să fie cântată aici, pe pământ, este o poveste fascinantă despre furie, invidie, poftă și iertare. Începe în antichitate, când regele Vishwamitra și armata sa l-au vizitat pe înțeleptul Vashista , care a reușit să le hrănească oamenii datorită unei vaci care le îndeplinea dorințele. Vishwamitra a vrut să ia vaca cu el, iar refuzul lui Vashista l-a înfuriat atât de mult pe rege încât a jurat să întreprindă austerități și să mediteze până când puterile sale spirituale îl vor depăși pe cele ale înțeleptului. Totuși, de fiecare dată când Vishwamitra credea că se apropie de succes, eșua la un alt test al ego-ului.

Când Vishwatmitra și-a recunoscut în sfârșit neajunsurile și i-a cerut iertare lui Vashista, a experimentat Samadhi spontan, iar zeii l-au înzestrat cu cuvintele din Gayatri. (Pozițiile Vashistasana și Vishwamitrasana îi onorează pe acești înțelepți.) Vishwamitra se numără printre autorii Rig Veda , cea mai veche sursă cunoscută a Gayatri. Povestea sa ne învață că iluminarea este posibilă pentru oricine practică cu dăruire, iar Gayatri este recomandată ca o practică potrivită pentru oameni din toate categoriile sociale.

Beneficiile incantării Gayatri
Se spune că, prin intonarea regulată a mantrei Gayatri, acumulați lumină spirituală și că nu vă veți ridica doar propriul nivel vibratoriu, ci și pe cel al celor din jurul vostru: familia și prietenii, cercul de cunoștințe, întreaga comunitate globală.

Sunetul mantrei Gayatri ne readuce la adevărata noastră natură, care este însăși conștiința pură. Ne amintește că suntem deja ființe perfecte și că ni s-a dat tot ceea ce avem nevoie pentru a ne manifesta cel mai înalt potențial. Atunci când practicăm Gayatri, ne amintim că suntem conectați în mod divin la univers și că suntem binecuvântați de abundența acestuia.

O practică regulată de meditație folosind această mantra poate aduce pace, bucurie, grație, prosperitate și fericire. De asemenea, se spune că întărește concentrarea, vindecă corpul fizic și protejează împotriva negativității, fricii, mâniei, geloziei, urii, lăcomiei și invidiei. Textele antice susțin că intonarea Gayatri de 10 ori pe zi înlătură karma negativă din această viață, iar intonarea de 108 ori pe zi va dizolva karma din viețile anterioare.

Cum se cântă mantra Gayatri
Deși poate fi cântată în orice moment al zilei, este recomandabil să se cânte mantra atât dimineața devreme, cât și seara, înainte de a dormi. Concentrează-ți mintea asupra fiecărui cuvânt în timp ce cânți mantra. Observați unde simțiți vibrația sunetului sacru în cap și în piept. Este posibil ca la început să fie nevoie să țineți ochii deschiși pentru a citi mantra, dar în cele din urmă lucrați la memorarea ei astfel încât să puteți practica cu ochii închiși.

Cel mai eficient va fi să cântați mantra în tăcere. Când recitați Gayatri Mantra, vizualizați lumina soarelui în timp ce intră în inima dumneavoastră, radiind spre exterior pentru a binecuvânta lumea.

Iată care sunt cei nouă pași pentru a cânta mantra Gayatri:

  1. Așează-te confortabil într-un loc liniștit, unde nu există prea multe distrageri.
  2. Închide ochii și respiră adânc și lent.
  3. Concentrează-te pe respirația ta în timp ce intră și iese prin nări.
  4. Rostește mantra cu voce tare în timp ce te concentrezi pe respirație.
  5. Repetă în șoaptă, în timp ce continui să te concentrezi pe respirație.
  6. Repetă a treia oară în tăcere în cap.
  7. Continuă să repeți mantra atât timp cât dorești.
  8. După ce ai terminat de recitat mantra, respiră adânc de câteva ori pentru a simți efectele mantrei asupra corpului, minții și sufletului tău.
  9. Continuă să repeți mantra zilnic până când vei simți curenții săi de energie pozitivă curgând în interiorul tău.

Articol preluat și tradus: yogabasics.com/connect/gayatri-mantra/