Ajna Chakra – Centrul Maestru (Curățare, Armonizare, Dezvoltare)

Înainte de a trece la practica propriu-zisă am selectat câteva informații (referințe vei găsi la finalul acestui articol) care vor servi la conștientizarea importanței acestui centru energetic. Este important să conștientizezi puterea pe care o ai. Cunoașterea se dobândește prin practicarea cunoștințelor acumulate. Informațiile sunt disponibile mai mult ca niciodată pentru cel care caută cu adevărat să se dezvolte pe toate planurile (mental, emoțional, fizic etc.) și să avanseze pe Cale. Însă, în același timp, există și multe informații care te pot induce în eroare și este important să alegi bine sursele.

Putem spune că acest centru energetic este cel mai important din microcosmosul uman. Precum hipofiza controlează activitatea tuturor celorlalte glande endocrine, tot astfel Ajna chakra controlează activitatea celorlalți centri de forță.

Acest centrul guvernează:

– discernământul spiritual
– starea de înțelepciune
– trezirea conștiinței supramentale
– înțelegere superioară – cunoașterea directă, lăuntrică a realității
– stare profundă de detașare, non-atașament
– stare de compasiune
– stare de egalitate, imparțialitate
– starea de transcendere

Calități pe care le dobândește ființa prin echilibrarea energetică la acest nivel:

– starea de genialitate
– stare de luciditate exemplară
– perceperea și respectarea Voinței Divine
– starea de iubire plină de abnegație a întregii omeniri
– putere de sinteză mentală
– puteri paranormale
– perceperea arhetipurilor
– capacitate de concentrare și memorare excepțională
– stare de umilință exemplară, determinată de o deplină transcendere a individualității
– stare deplină de unitate lăuntrică, determinată de o stare de transcendere a dualității
– stare androginală generată de trezirea în mod armonios în ființă atât a calităților feminine, cât și a calităților masculine
– capacitatea de a călători conștient în alte dimensiuni
– înțelegerea holografică a realității înconjurătoare, percepția faptului că “Totul este în parte și partea este în Tot”
– percepția interconexiunilor care sunt între tot ceea ce există
– perceperea clară a ființelor subtile
– cunoașterea și respectarea firească a Legilor Divine

Părțile corpului pe care le influențează:

– funcția glandei hipofizare (pituitară)
– sistemul nervos central
– creierul mic
– zona frunții.
– funcționează în colaborare cu sistemul reticular, măduva spinării și glanda pineală.

Perturbările energetice la acest nivel se manifestă prin:

– rigiditate în gândire
– ființă care trăiește exclusiv prin intelect, rațiune
– lipsa viziunii de ansamblu
– orgoliu intelectual
– concepții mentale confuze, neconforme cu realitatea
– lipsă de receptivitate față de realitatea spirituală

Ajna chakra este cunoscută ca cel de-al treilea ochi, aici însă vreau să fac o mică precizare. În cartea Maestrului Choa Kok Sui – The Chakras and Their Functions (Chakrele și Funcțiile lor), centrul energetic corespunzător celui de-al treilea ochi, pe care l-a denumit “Forehead Chakra”, se află în mijlocul frunții. Am găsit denumirea mai exactă în cartea Trezirea și Ascensiunea lui Kundalini – Prema, ca “Manas Chakra”. Mai exact, Ajna Chakra controlează cel de-al treilea ochi, însă nu este cel de-al treilea ochi. Acum voi continua cu informații legate de centrul energetic Ajna.

Cuvântul sanscrit “Ajna” se traduce prin “centrul de comandă”. Este centrul voinţei, cel care guvernează elementul mental foc şi conştiinţa.

Elementul Foc și chakrele corespondente:

Plan mental: Ajna chakra
Plan astral: Manipura chakra
Planul fizic: Muladhara chakra (elementul guvernat de Muladhara este Pământ, însă în acest caz vorbim de un foc subtil care are legătură cu ceea ce noi numim Kundalini)

Odată cu activarea, purificarea și fortificarea acestei chakre, începe întreaga evoluție spirituală. Impulsul, voinţa de a acționa, vin de la Ajna chakra, de la elementul mental foc.

Adevărații maeștri spirituali subliniază nevoia de a antrena puterea voinței, concentrării şi imaginația vizuală.

Lucrând cu acest centru poți observa că:

– puterea voinţei creşte
– puterea de a-ți manifesta dorinţele creşte
– activitatea mentală pozitivă creşte
– claritatea mentală creşte
– sentimentul de a fi focusat în prezent creşte
– abilităţile de concentrare cresc
– blocajele mentale şi dezechilibrele sunt dizolvate şi curățate

După o perioadă:

– activitatea astrală creşte
– blocajele astrale şi dezechilibrele sunt dizolvate şi curățate
– performanţa creşte (pe toate planurile)
– kundalini – puterea ta creativă creşte și este menţinută foarte activă
– diferite abilităţi şi puteri spirituale se pot trezi
– alte chakre devin active şi se pot perfecţiona
– puterea spirituală creşte (o poți folosi pentru a vindeca, binecuvânta etc)
– gradul de spiritualizare (transformare) creşte
– emani putere
– oamenii te respectă (şi mai mult)

Efectele exerciţiilor de concentrare depind de timpul dedicat şi consecvență. Rezultatul este că îți vei dezvolta acest centru energetic (Ajna) și vei putea pompa cantităţi mari de energie în întregul corp. Prin asta, întregul sistem energetic va fi “inundat” de energia electrică activă a Ajnei chakra – şi asta va activa întregul Microcosmos.

Un aspect foarte util este că această metodă de curățare și activare este capabilă să dizolve, într-un mod optim, toate blocajele, toate energiile nebenefice și structurile negative. Energia este pompată prin toate chakrele și canalele energetice, prin urmare acestea vor fi curățate și deblocate. Are un efect puternic de curăţare şi odată cu efectul de activare a tuturor chakrelor şi organele pornesc o muncă de auto-reglare, auto-vindecare. Vei obţine echilibru şi sănatate lucrând cu acest centru energetic – Ajna chakra.

Recomand aceste exerciții pentru a scăpa de toate aspectele care creează suferință, te blochează sau care pur și simplu nu sunt benefice. Amintește-ți că ești responsabil(ă) pentru posibilele efecte neplăcute care pot apărea odată cu această curățare – sentimente și gânduri negative, răni emoționale pe care le-ai ascuns, reprimat, pentru că vor ieși la suprafață. Este important să nu te legi de ele, au ieșit doar pentru a fi conștientizate și eliberate.

Curăţarea Microcosmosului (ființei tale) ar trebui să fie și de obicei este o experienţă plăcută și benefică.

Practica

Metoda este simplă și nu necesită foarte mult timp. Tot ce trebuie să faci este să urmezi aceste indicații:

1. Îți vei găsi o postură (asana) simplă sau preferată (în general vei folosi un scaun, spatele drept și tălpile lipite de sol)
2. Te vei relaxa (relaxarea mușchilor se face printr-o scanare mentală a corpului fizic, începând cu tălpile picioarelor și ajungând la mușchii scalpului)
2. Vei freca ușor spațiul dintre sprâncene până când percepi o senzație în acel loc și te vei concentra asupra acestui punct.

Concentrează-te asupra acestei senzații fizice. Astfel, activezi prin puterea minții structura energetică din acel loc – respectiv centrul energetic Ajna. În timpul concentrării treci din planul fizic, în planurile subtile de energie. După un timp, ar trebui să simți un flux de energie. Cu cât te concentrezi mai mult asupra senzațiilor pe care le percepi, cu atât chakra devine mai activă și produce mai multă energie, ceea ce crește fluxul energetic în nadis-uri și organele corespondente. În timp ce te concentrezi pe centrul energetic, adaugi intenția. Spre exemplu, te poți gândi că chakra și nadis-urile se curăță singure, că toate energiile nebenefice sunt expulzate din chakră și blocajele din nadis-uri se dizolvă. Menține această idee și percepe ce se întâmplă acolo. Este posibil să simți sau să vezi ce procese s-au activat. Poate vei simți cum sunt dizolvate energiile nebenefice etc. După timpul stabilit, îți vei muta atenția înapoi în corp, inspirând și expirând și vei reveni în planul material. Va fi util să masezi ușor zona chakrei, întrucât concentrarea produce în acel loc, o presiune a sângelui mai mare și alte procese de curățare și vindecare în corp.

Îți propun o meditație utilă, pe care o poți folosi pentru orice alt centru energetic.

Chakra mea Ajna devine din ce în ce mai activă. Fluxul energetic crește în acest centru. Ajna se curăță acum de toate blocajele și energiile murdare. Nadis-urile acestei chakre sunt curățate și vitalizate. Toate energiile murdare sunt eliberate. Toate organele conectate la această chakră sunt vitalizate cu energie vitală proaspătă. Chakra Ajna atinge acum un nivel de activitate optim. Toate capacităție și forțele pozitive ale chakrei Ajna sunt acum activate, purificate și fortificate. Câmpul de protecție al chakrei este vindecat și eventualii paraziți astrali sunt dizolvați și eliberați. Puterea spirituală a minții mele își manifestă acum capacitatea superioară de curățare și vindecare.

Utilizarea acestor idei depinde de nevoile tale individuale, însă îți recomand să meditezi respectând această structură:

Curățarea, vitalizarea, vindecarea, dizolvarea și eliberarea tuturor energiilor murdare, a gândurilor negative, a emoțiilor negative, vindecarea câmpurilor de protecție și eliberarea larvelor/paraziților astrali.

Săptămâna 1 – dimineața și după-amiaza 3 minute
Săptămâna 2 – dimineața și după-amiaza 5 minute
Săptămâna 3 – dimineața și după-amiaza 10 minute + începând cu această săptămână, dacă simți, poți adăuga în practică și concentrarea asupra celorlalți doi centri energetici, respectiv Plexul Solar (Manipura) și Chakra Rădăcină (Muladhara)
Săptămâna 4 – dimineața și după-amiaza 10-15 minute

După aceste săptămâni
Oricând în timpul zilei  20 – 30 de minute

Dacă îți este util, îți recomand instalarea unei aplicații pe telefon pentru a contoriza minutele:

– Iphone – Insight Timer – Meditation Timer
– Android – Zazen Meditation Timer
– Windows phone – ZenTimer

Concluzie

După cum am spus, este o tehnică simplă care poate fi realizată foarte ușor. Ideea de bază este că există o rezonanță între chakrele de aceeași natură sau asemănătoare. Asta înseamnă că atunci când activezi chakra Ajna, automat plexul solar și chakra rădăcină devin și ele active prin rezonanța elementului Foc, însă și chakra gâtului (Vishuddha) devine activă generând elementul Akasha, realizând conexiunea între planuri (mental, astral, fizic) și centri (ajna, manipura, muladhara).

Procesele de curățare, vindecare, fortificare și purificare necesită timp.

Yoghinul Boris Sacharow a calculat cândva timpul necesar pentru dezvoltarea celui de-al treilea ochi și a stărilor alterate de conștiință. De exemplu, a presupus că dacă meditezi pentru câteva ore asupra celui de-al treilea ochi, îți vei dezvolta clarviziunea în mod direct. A încercat, dar nu i-a provocat decât dureri puternice de cap. Observăm așadar ce se întâmplă când intelectul încearcă să rezolve forțat o problemă, lipsindu-i cunoașterea necesară. În timp ce yoghinul obișnuit practică un exercițiu timp de câteva minute sau o jumătate de oră zilnic pentru a-și dezvolta o anumită capacitate, sau pentru a-și trezi un centru, Sacharow a încercat să economisească timp și să facă totul dintr-o dată.  Această metodă nu funcționează și nu este benefică. Din contră, este mai productiv să consacrăm un timp mai îndelungat pentru activarea și dezvoltarea treptată a unui centru sau a unei abilități. Putem compara acest lucru cu plantarea unei semințe care urmează să devină o floare. Când oferi timp acestui proces, îngrijind planta cu apă, soare etc. atunci floarea va crește și se va dezvolta într-o manieră ideală.  Dar, dacă te aștepți să crească în câteva ore, pentru că așa dorești tu și nu vrei să pierzi mult timp, cu siguranță vei fi dezamăgit.

În același mod, chakrele, nadis-urile, structurile energetice au nevoie de timp pentru a se dezvolta, curăța, vindeca, a se fortifica și a dezvolta noi caracteristici. Dacă încerci să forțezi acest proces, vei atrage dezechilibre, prin urmare, suferință și probleme. Este de asemenea important să înțelegem că aceste procese de transformare constau în două aspecte – antrenamentul activ și procesul de adaptare, care necesită timp.

Este important să fii atent și să te concentrezi fără să forțezi. Este de asemenea important să-ți urmezi intuiția și propria experiență a acestei practici și a rezultatelor sale. Ar trebui să ai o stare bună, în permanență. Deci, tu decizi când este cazul să prelungești timpul de antrenament. Poți chiar să iei pauze de o zi, două dacă așa te simți mai bine. Fă meditațiile cu o atitudine pozitivă, cu iubire și cere sprijin și binecuvântări divine. Începe și termină întotdeauna exercițiile cu câteva respirații conștiente și examinează cum te simți, înainte și după antrenament. Pot apărea unele simptome neplăcute, dar aceastea sunt temporare. Dacă ai dureri puternice, este un semn că ai forțat. În acest caz ar fi bine să te relaxezi și să faci o pauză de câteva zile. Ar trebui să reduci timpul de antrenament astfel încât să fie confortabil pentru tine. Dacă te simți supraîncărcat energetic,  te poate ajuta înotul, un duș sau o ieșire în natură prin care să eliberezi surplusul de energie în mod conștient. Dacă te cuprind emoții sau amintiri neplăcute, este bine să le conștientizezi, să le confrunți, întrucât sunt temporare și constituie un semn al procesului de auto-vindecare.

Bibliografie:
1) Academia Spirituală Sura ITF – Spiritual Resurrection by Ray del Sole
2) Choa Kok Sui – The Chakras and Their Functions
3) Trezirea și Ascensiunea lui Kundalini – Prema

2 thoughts on “Ajna Chakra – Centrul Maestru (Curățare, Armonizare, Dezvoltare)”

  1. multumesc fff mult ptr acest articol care este ffffffff interesant si important ptr mine, sa ai tot ce e mai bun ptr sufletul tau, namasté

  2. Mihaela-Gina

    HRISTOS A INVIAT! Multumesc mult! Profesorul apare cand elevul are nevoie!Urari de bine! Lumina in suflet si flori pe cale!Cu recunostinta, Mihaela-Gina Lefter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top